Θαλάσσιο Πάρκο

Στο νησί της Αλοννήσου, βρήκε προστασία και καταφύγιο ένα από τα σπάνια και πλέον απειλούμενα θηλαστικά της Μεσογείου. Η φώκια Μονάχους-Μονάχους, η οποία βρήκε την ιδανική προστασία στο Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου.

Με την παρέμβαση της Πολιτείας και την ευαισθησία των ντόπιων ψαράδων, η φώκια της Μεσογείου μπορεί και σήμερα να ζει αρμονικά στην ίδια περιοχή, συνεχίζοντας μια παράδοση χιλιάδων χρόνων.

Το Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, είναι σήμερα ένας μοναδικός βιότοπος, όχι μόνο για τη Μεσογειακή φώκια αλλά και για πολλά άλλα θαλάσσια και μη είδη.

Στην Περιοχή Αλοννήσου-Β. Σποράδων ιδρύεται το 1992 το πρώτο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της χώρας μας, που περιέχει εκτεταμένες νησιωτικές και θαλάσσιες περιοχές του ευρύτερου νησιωτικού συμπλέγματος της Αλοννήσου με ιδιαίτερα φυσικά, μορφολογικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά.

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, είναι το πρώτο Θαλάσσιο Πάρκο της Ελλάδας, και η μεγαλύτερη προστατευμένη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη (περίπου 2,220 km2).

Εκτός από τη θαλάσσια περιοχή, το Πάρκο περιλαμβάνει τη νήσο Αλόννησο, 6 μικρότερα νησιά (Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάτζουρα και Γιούρα) καθώς και 22 βραχονησίδες.

Η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό, εκπαιδευτικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον.

Στην ευρύτερη περιοχή του Πάρκου υπάρχουν ευρήματα από την Προϊστορική, την Κλασσική και τη Βυζαντινή περίοδο (ναυάγια, παλιά μοναστήρια και εκκλησίες).

Σε περιοχές όπου η πρόσβαση στο ευρύ κοινό είναι ελεύθερη, οι επισκέπτες μπορούν να ενασχοληθούν με τη κολύμβηση, την ελεύθερη κατάδυση, την παρατήρηση της άγριας ζωής, την ερασιτεχνική φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση, την επίσκεψη σε πολιτιστικά μνημεία, το περπάτημα κ.λπ.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί όσον αφορά την ερασιτεχνική αλιεία.

Το κυνήγι απαγορεύεται, εκτός τoυ νησιού Γιούρα που χρειάζεται ειδική άδεια.

Η είσοδος, επιτρέπεται στη Ζώνη Α μετά από ειδική άδεια που δίνει ο Φορέας Διαχείρισης.